Το πρώτο κανάλι 8Κ από το NHK σε συνεργασία με τη Eutelsat

Ο εθνικός τηλεοπτικός όμιλος NHK της Ιαπωνίας μετέδωσε ζωντανές εικόνες από το Βατικανό σε ανάλυση 8K μέσω του δορυφόρου EUTELSAT 12 West B για το νέο κανάλι του BS8K

Το NHK, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιαπωνίας, συνεργάστηκε με την Eutelsat Communications για το πρώτο 8K δίκτυο στον κόσμο, το BS8K. Η ζωντανή μετάδοση πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από το Βατικανό, προς το Τόκιο μέσω του EUTELSAT 12 West Β με ένα κινητό uplink της M-three Satcom.

Για την υλοποίηση του τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος, το NHK βασίστηκε στη διαμόρφωση DVB-S2X, σε 16APSK, και στην κωδικοποίηση HEVC. Οι εικόνες (7680 pixels σε 4320 γραμμές με 33,3 εκατομμύρια pixels ανά εικόνα) τραβήχτηκαν με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε χρωματικό χώρο BT2020, με 10 bits βάθους χρώματος (1 δισεκατομμύριο χρώματα) και υψηλό δυναμικό εύρος HLG (Hybrid Log Gamma), σε συνδυασμό με ήχο 22,2 καναλιών.

Το BS8K εκπέμπεται πλέον στην Ιαπωνία, με περιεχόμενο 8K Ultra HD από μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, μουσεία και φυσικά τοπία, παρέχοντας στους θεατές μια εντελώς συναρπαστική εμπειρία, ενώ θα μεταδίδεται 12 ώρες την ημέρα. Το κανάλι θα κάνει περαιτέρω δοκιμές σε 8K πριν την κανονική έναρξη εκπομπών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Ο κ. Gerry O’Sullivan, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος τηλεόρασης και βίντεο της Eutelsat δήλωσε: «Η Eutelsat είναι πρωτοπόρος στην παροχή HD και Ultra HD φορμά από την έναρξή τους, και αυτή η εκπομπή επιβεβαιώνει τη μοναδική θέση του δορυφόρου ως μία από τις ζωτικής σημασίας τεχνολογίες που μπορούν να διαχειριστούν σήματα 8Κ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με πελάτες – όπως το NHK – οι οποίοι συνεχίζουν να σηκώνουν τον πήχη ψηλότερα για τη βιομηχανία ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, προκειμένου να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία βίντεο στους θεατές ».