5G TODAY: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές 5G για ευρυεκπομπή στη Βαυαρία

Logo_5G-Today

Το πρόγραμμα 5G TODAY ξεκίνησε επίσημα δοκιμές για ευρυεκπομπή 5G, ενώ στο project μετέχουν οι Bavarian Broadcasting Corporation, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Broadcast IRT, οι εταιρίες Kathrein & Rohde & Schwarz, καθώς και η Telefónica Germany. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται στις βαυαρικές Άλπεις με χρήση δύο πομπών υψηλής απόδοσης που βρίσκονται στο Ismaning και στην κορυφή του βουνού Wendelstein, οι οποίοι λειτουργούν με ισχύ ERP 100 KW.

Με τη βοήθεια των υψηλών πύργων και της υψηλής ισχύος των πομπών (High-Power-High-Tower-Concept, HPHT), η ευρεία εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να δοκιμαστεί με βάση το νέο πρότυπο μετάδοσης FeMBMS (Further evolved Multimedia Broadcast Multicast Service). Η λειτουργία εκπομπής FeMBMS επιτρέπει εκτεταμένη και φθηνή διανομή περιεχομένου σε μεγάλες περιοχές κάλυψης με ακτίνα μέχρι 60 χιλιόμετρα.

Ο Δρ Florian Herrmann, επικεφαλής της καγκελαρίας της Βαυαρίας και υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων και μέσων ενημέρωσης, ξεκίνησε τη λειτουργία των πομπών από ένα tablet μπροστά σε 160 επισκέπτες από τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διήμερη διάσκεψη στο IRT.

IRT-5Gtoday-project

Το πρόγραμμα 5G TODAY έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για την αποτελεσματική μετάδοση της εκπομπής περιεχομένου στα δίκτυα 5G του μέλλοντος, ενώ έχει υποστηριχθεί από το Βαυαρικό Ίδρυμα Ερευνών από το 2017. “Είμαι ευτυχής που σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρώτο παγκοσμίως δίκτυο δοκιμών μεγάλης κλίμακας για την 5G ευρυεκπομπή “, δήλωσε ο Ulrich Wilhelm, Γενικός Διευθυντής της Bayerischer Rundfunk και Πρόεδρος του ARD.

“Πρέπει να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές μας υποδομές ψηφιακών επικοινωνιών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν όλοι να επωφελούνται από την πολυμορφία του περιεχομένου. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Βαυαρία παίζει πρωτοποριακό ρόλο στον καθορισμό των προτύπων και στη διαμόρφωση του ψηφιακού μας κόσμου”.

Αυτό που λείπει μέχρι στιγμής στη διανομή του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου, είναι ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος προσέγγισης των χρηστών με ζωντανό και γραμμικό περιεχόμενο για κινητές συσκευές χωρίς επιπλέον κόστος γι ‘αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το BR μαζί με την IRT και τρεις ηγέτες της βιομηχανίας, ξεκίνησαν το project 5G TODAY το 2017.

Το έργο θα δοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο η μετάδοση 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια υποδομή που μπορεί ταυτόχρονα να εξυπηρετεί εκατομμύρια μελλοντικές κινητές συσκευές 5G. Ο στόχος δεν είναι ούτε να επιβαρυνθούν τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής, ούτε να επιβληθεί πρόσθετο κόστος για τους πολίτες.

Στον πομπό στο Ismaning, χρησιμοποιήθηκε μια κεραία της Kathrein, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη διανομή σημάτων εκπομπής σε κινητές συσκευές.

Επίσης, στις δοκιμές ευρυεκπομπής 5G, χρησιμοποιούνται οι πομποί HPHT της Rohde & Schwarz. “Με αυτό το όραμα, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να απολαύσουν τα ίδια πλεονεκτήματα κατά τη διανομή του περιεχομένου βίντεο 5G, με αυτά της κλασικής μετάδοσης, όπως η υψηλή ποιότητα βίντεο, οι σύντομοι χρόνοι καθυστέρησης και η μεγάλη κάλυψη. Με τους υψηλής απόδοσης πομπούς μας, συμβάλλουμε αποφασιστικά στη λειτουργία των δοκιμών πεδίου “, τόνισε ο Peter Riedel, COO της Rohde & Schwarz.

Οι δύο πομποί λειτουργούν σε SFN (Single Frequency Network) στα κανάλια 56/57 (750-760 MHz).

Η Telefónica Germany καθιστά διαθέσιμες τις κατάλληλες συχνότητες για το σκοπό αυτό: “Υποστηρίζουμε το project 5G TODAY στον συντονισμό του φάσματος που χρησιμοποιείται στη ζώνη των 700 MHz. Είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη διάδοση μεγάλων αποστάσεων στη ζώνη των 700 MHz και την εφαρμογή των πολύ μεγάλων ραδιοκυψελών », λέει ο Gerald Huber, Διευθυντής 5G Projects στη Telefónica Germany.

Μετά την επιτυχή έναρξη των δοκιμών, ο Michael Hagemeyer, Διευθύνων Σύμβουλος του IRT, εξέφρασε την ικανοποίησή του δηλώνοντας: «Με αυτή τη δοκιμή πεδίου που καλύπτει το Μόναχο και την βαυαρική αλπική περιοχή, έχουμε πλέον ένα μοναδικό και αληθινά πρωτοποριακό έργο, ακόμη και αν χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να γίνουν διαθέσιμες εμπορικές τερματικές συσκευές. Η δοκιμή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για την έρευνά μας.»

Η IRT συντονίζει το έργο και αναπτύσσει ένα πρωτότυπο δέκτη FeMBMS βασισμένο σε μία λύση λογισμικού (SDR). Στο μέλλον, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε smartphones, tablet και τηλεοράσεις για την αξιόπιστη λήψη ζωντανών και γραμμικών περιεχομένων μέσω 5G. Ο δοκιμαστικός δέκτης για την έναρξη των δοκιμών, παρέχεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Επικοινωνιών του Technische Universität Braunschweig.

To Project 5G TODAY θα τρέχει από τώρα μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όπου θα αξιολογηθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα, ενώ η λήξη έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου 2019.