ΑΜΙΚΟ Α5 COMBO: 4K, Android, Δέκτης Combo και …Dualboot με E2

Amiko A5 Combo

Ο Amiko A5 Combo, αποτελεί ένα πολυ-εργαλείο με λειτουργικό Android 7.1.2, δυνατότητα dualboot με Enigma 2, όπως πχ OpenATV, OpenPLi και άλλα, επίγεια και δορυφορική λήψη, αλλά και λειτουργία dualboot Enigma 2, με επιλογή κατά την εκκίνηση. Αμέσως παρακάτω, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις λειτουργίες, τα μενού, καθώς και τις εντυπώσεις μας.

Ο Amiko A5 Combo διαθέτει card reader, 2 x USB 2.0, MicroSD για κάρτα επέκτασης μνήμης, Google Play, υποστήριξη KODI, εύκολο streaming σε iOS, Android και PC, DLNA για αναπαραγωγή αρχείων μέσω του τοπικού δικτύου, υποστήριξη ενσύρματου και ασύρματου πληκτρολογίου και mouse, καθώς και υψηλής ποιότητας ήχο surround μέσω S/PDIF & HDMI.
Από πλευράς επεξεργαστή, έχουμε τετραπύρηνο επεξεργαστή μέχρι 2 GHz 64bit, octo core Mali-MP450 GPU (600 MHz) με υποστήριξη HEVC Main10 H.265 2160p60 και VP9 video decoding, ενώ από πλευράς μνήμης βρισκόμαστε στα 2GΒ RAM DDR3 και 16GΒ flash EMMC, που σημαίνει καλή επάρκεια για εφαρμογές.

Τέλος, ο Amiko A5 Combo διαθέτει Gbit ethernet, 2,4 GHz WiFi, Bluetooth 4.0 και φυσικά tuners DVB-S2 και DVB-T2/C, ενώ αποκωδικοποιεί εκπομπές 4K HEVC.

Amiko_A5_combo_rear

Εξωτερική περιγραφή – Συνδέσεις

Ο A5 COMBO έχει μικρές διαστάσεις και συγκεκριμένα 140mm x 100mm x 31mm, ενώ στη πρόσοψη βρίσκουμε ένα LED χρώματος μπλε το οποίο εκτείνεται από άκρη σε άκρη, προσδίδοντας μία ιδιαίτερα ατμοσφαιρική αίσθηση, καθώς και την υποδοχή smart card reader. Στην αριστερή πλευρά του δέκτη, βρίσκουμε 2 θύρες USB 2.0 και μία θύρα microSD, ενώ στη πίσω όψη έχουμε: ANT IN, LNB IN, οπτική έξοδο ψηφιακού ήχου S/PDIF, Gigabit Ethernet, AV out σε mini jack, HDMI 2.0 A, οπή recovery και τέλος την υποδοχή 12 V για το παρεχόμενο εξωτερικό τροφοδοτικό.

Μενού – Λειτουργία

Με το πλήκτρο Home (εικονίδιο οικίας), εμφανίζεται η βασική κάρτα επιλογών, με ευχάριστα γραφικά. Στην εν λόγω κάρτα, βρίσκουμε τις επιλογές Google Play, Kodi, Browser, Clean memory, Ρύθμιση, Λίστα Αρχείων, Περισσότερες, StalkerTV, καθώς και τις επιλογές για τον δέκτη, οι οποίες είναι οι: Εγκατάσταση, Fast Scan, EPG, Διαχείριση Καναλιών και Crossepg.

Δέκτης Combo

Δορυφορικά Κανάλια

Στο μενού Εγκατάσταση, έχουμε τις λειτουργίες σεταρίσματος για τον δορυφορικό δέκτη (θα βρείτε 96 προ-εγκατεστημένους δορυφόρους, τους οποίους μπορείτε να τροποποιήσετε, αλλά και να προσθέσετε νέους), καθώς και για τον επίγειο ψηφιακό δέκτη. Στην δορυφορική κάρτα, έχετε τις επιλογές Λίστα TP , Λίστα Δορυφόρων και Επεξεργασία Δορυφόρου. Στη τελευταία επιλογή, σετάρουμε κυρίως τη σηματοδοσία DiSEqC 1.0, 1.1 και μοτέρ DiSEqC 1.2/USALS, ανάλογα με την εγκατάστασή μας. Να σημειωθεί ότι οι 3 παραπάνω επιλογές πραγματοποιούνται με τα πλήκτρα << >> του τηλεχειριστηρίου, όπως και πολλές άλλες επιλογές. Οι μπάρες σήματος είναι πάντα παρούσες διευκολύνοντας τις ρυθμίσεις μας, ενώ με το κόκκινο πλήκτρο πραγματοποιούμε ανίχνευση καναλιών, με δυνατότητα blind scan, NIT, καθώς και μόνο των ελεύθερων εάν επιθυμούμε. Επίσης, κατεβάζοντας τα picons, μπορείτε στην επιλογή Διαχείριση Καναλιών να έχετε εποπτεία των καναλιών με τα λογότυπά τους σε άκρως εντυπωσιακή θέαση, ενώ μπορείτε να «γκρουπάρετε» την επιλογή καναλιών με τα εξής group: Θεάθηκαν περισσότερο, ΑΓΑΠ, Δορυφόρος, Πάροχος, CAS, HD, Όλα, Radio και Εκπομπή.
Με ΟΚ εμφανίζεται η λίστα καναλιών, με τις χρωματικές επιλογές Ομάδα (κόκκινο), Εκτέλεση Εφαρμογής (Πράσινο), Μήνυμα (Κίτρινο), Προσθήκη στα ΑΓΑΠ (μπλε), F1 Ταξινόμηση και MENU Επιλογές. Με το κόκκινο πλήκτρο μπορούμε πχ να επιλέξουμε δορυφόρο, ενώ με το μπλε πλήκτρο, μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες αγαπημένων με δική μας ονομασία. Τέλος, στη Διαχείριση Καναλιών μπορείτε να μετακινήσετε, να κλειδώσετε, να διαγράψετε, αλλά και να μετονομάσετε κανάλια της επιλογής σας.

Επίγεια Κανάλια

Η διαχείριση των επίγειων καναλιών είναι αρκετά πιο απλή, καθώς αρκεί να πλοηγηθείτε στη διαδρομή Εγκατάσταση -> Επίγεια εγκατάσταση και να πατήσετε το πλήκτρο F1 για αυτόματη σάρωση. Σύντομα, θα έχετε όλα τα διαθέσιμα επίγεια ψηφιακά κανάλια στον δέκτη, έτοιμα προς τηλεθέαση, ενώ να σημειωθεί ότι οι μπάρες σήματος για κάθε δίαυλο είναι πάντα παρούσες, για επιβεβαίωση σήματος και χειροκίνητη ανίχνευση με το κόκκινο πλήκτρο. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας έναν άριστο ελληνικό ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος, με πλήρεις δυνατότητες, όπως πχ χρονοπρογραμματισμό εγγραφών με το πράσινο πλήκτρο

AndroidApps

Στο βασικό μενού και την επιλογή Περισσότερες, αποκτάμε πρόσβαση σε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές του Α5, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργιών, με κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία. Στο εν λόγω μενού, βρίσκουμε τα εξής apps: Διαχείριση Χρονοδιακόπτη, Εγγραφή, Εγκατάσταση, Καιρός, Λήψεις, Λίστα Αρχείων, Ρυθμίσεις, Ταινίες, Ρυθμίσεις, App Store, Aptoide TV, Backup, Conax, Crossepg, Gmail, Internet, Kodi, Linkdroid Player Connector, Miracast, Music, MX Player, Netflix, Photo, Picon Downloader, Play Store, Shortcut, StbEmu, TopTV, TuneIn Radio, Updater και φυσικά Youtube.
Σχετικά με την αναπαραγωγή media αρχείων, μπορούμε να προσπελάσουμε τα αρχεία ενός αποθηκευτικού μέσου με τον File Manager και να επιλέξουμε την εφαρμογή με την οποία θα ανοίξουμε το εκάστοτε media αρχείο, όπως πχ τον MX Player ή το Kodi για αρχεία video, το Photo για φωτογραφίες κτλ.
To Aptoide TV είναι ένα app store για Android δέκτες και Smart TVs, το οποίο περιέχει πλειάδα εφαρμογών προς εγκατάσταση, χωρισμένες σε κατηγορίες, όπως Entertainment, Shopping, Communication, Social, Tools, Games και πολλές άλλες.
Με την εφαρμογή App Store, έχετε επίσης στη διάθεσή σας, πλειάδα εφαρμογών από τις κατηγορίες Video, Tools και Games.
Η εφαρμογή Top TV είναι ένα pay iptv portal, το οποίο προσφέρει κάποια κανάλια ελεύθερα, ενώ με συνδρομή αποκτά κανείς πρόσβαση σε πολυάριθμα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κανάλια, καθώς χωρίζεται σε 2 κύριες κατηγορίες Live και VOD (Video On Demand).
Με την εφαρμογή Linkdroid Player Connector, εμφανίζεται ένα QR Code, το οποίο σκανάρετε με το κινητό σας με αποτέλεσμα να μπορέσετε να εγκαταστήσετε το εξαιρετικό Spark Player. Το εν λόγω app συνδέεται με τον Α5 και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο ή το tablet σαν τηλεχειριστήριο, σαν touchpad για τον πλήρη έλεγχο του δέκτη σας, καθώς και για να παρακολουθείτε τα κανάλια του δέκτη σας στο κινητό σας, να προβάλετε στη τηλεόραση τα video και τις φωτογραφίες που έχετε στο κινητό ή το tablet, καθώς και να ακούτε τα μουσικά σας αρχεία απευθείας στη τηλεόραση ή στο ηχοσύστημά σας. Σαφώς πρόκειται για εντυπωσιακή και αξιόπιστη λειτουργία, με την οποία θα περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες. Επίσης, με το Miracast –  ως γνωστόν – προβάλλετε την οθόνη του κινητού σας στη τηλεόραση.

Σαφώς, έχετε στη διάθεσή σας και την εφαρμογή Netflix, για την οποία προτείνουμε να επανεγκαταστήσετε πχ μέσω του Aptoide TV, προκειμένου να εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες στα ελληνικά. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι το εικονίδιο του Netflix, θα έχει μαύρο φόντο, από άσπρο που ήταν πριν (έκδοση Android TV). Οι χρήστες του Netflix, θα γνωρίζετε ήδη ότι είναι καλό να ενεργοποιήσετε το ποντίκι για πιο ευέλικτο τηλεχειρισμό.

Ακόμη, σαφώς μπορείτε να συνδέσετε εξωτερικό σκληρό δίσκο και να πραγματοποιείτε εγγραφές των δορυφορικών & επίγειων καναλιών, ενώ με κάποιον browser (τον ενσωματωμένο ή κάποιον της επιλογής σας), μπορείτε να πλοηγηθείτε στο internet και μάλιστα με τη βοήθεια του mouse το οποίο ενεργοποιείτε με το πλήκτρο στο τηλεκοντρόλ που φέρει το αντίστοιχο εικονίδιο.
Στην εφαρμογή Ρύθμιση του βασικού μενού, αποκτάτε πρόσβαση σε όλες τις ρυθμίσεις δικτύου, συστήματος και συσκευής. Στο Δίκτυο έχουμε τις ρυθμίσεις Δίκτυο WiFi, Δίκτυο LAN, Δικτυακό Αποθηκευ, DLNA, AirPlay και VPN. Στο Σύστημα έχουμε τις ρυθμίσεις PVR, Γλώσσα, Ημερομηνία και Ώρα, Αναβάθμιση, Επανεκκίνηση, Γονικές Ρυθμίσεις, Άλλες Ρυθμίσεις και Διεύθυνση Google, ενώ στο Συσκευή βρίσκουμε τις ρυθμίσεις Έξοδος A/V, Περιοχή Απεικόνισης και Αποθηκευτικό Μέσο.

IPTV

Στο αρχικό μενού, θα βρείτε την επιλογή Stalker, με την οποία μπορείτε να σετάρετε μέχρι 4 portals στα οποία έχετε πρόσβαση και να βλέπετε το αντίστοιχο περιεχόμενό τους, όπως με κάποιο iptv box.

Επιπροσθέτως, με την εφαρμογή StbEmu μπορείτε να ρυθμίσετε ένα ή περισσότερα profiles άλλων συσκευών, για πρόσβαση σε portals, ενώ μια επίσης ενδιαφέρουσα εφαρμογή από το App Store, είναι η Web TV με την οποία θα μπορείτε να φορτώνετε από usb διάφορες m3u λίστες iptv που έχετε βρει και να τις αποθηκεύετε – εάν επιθυμείτε –  στη συσκευή.

Enigma 2

O Amiko A5 Combo, παρέχει τη δυνατότητα dualboot με Enigma 2, γεγονός που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φανς του Linux E2, καθώς ο τρόπος υλοποίησης είναι ιδιαίτερα εύκολος. Τα βήματα είναι εξής:

  1. Κατεβάζετε το κατάλληλο λογισμικό Enigma 2 για τον συγκεκριμένο δέκτη
  2. Κατεβάζετε το πρόγραμμα Win32DiskImager, το οποίο δεν απαιτεί εγκατάσταση
  3. Αποκτάτε μία κάρτα MicroSD, με χωρητικότητα κατά προτίμηση μεγαλύτερη του 1 GB και την διαμορφώνετε σε NTFS.
  4. Τρέχετε το πρόγραμμα και επιλέγετε το λογισμικό Enigma 2 καθώς και την συγκεκριμένη κάρτα MicroSD, ενώ στη συνέχεια κάνετε click στο tab Write. Όταν εγγραφεί πλήρως η κάρτα, την τοποθετείτε στην υποδοχή του A5 και είστε έτοιμοι για …dualboot.

Να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσετε online τον A5 στην τελευταία του έκδοση, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι διατίθεται η δυνατότητα dualboot. Επίσης, προτείνουμε να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ρύθμιση -> Σύστημα -> Άλλες Ρυθμίσεις -> Κατάσταση Standby και να επιλέξετε «Επιλογές». Κάθε φορά που θα πατάτε το stand by, θα εμφανίζεται – μεταξύ άλλων – και η επιλογή Reboot, προκειμένου να την χρησιμοποιείτε εάν θέλετε να «βγείτε» στο Enigma 2.

Πλέον, μετά από εκκίνηση ή επανεκκίνηση, θα εμφανίζεται η επιλογή Android και Enigma 2, προκειμένου να επιλέγετε με ποιο λειτουργικό θα ξεκινήσετε τον δέκτη. Εμείς δοκιμάσαμε το λογισμικό OpenATV 6.2 και όλα πήγαν καλά. Στη ρύθμιση tuner, δεν θα δείτε 2 tuners, ωστόσο θα μπορέσετε να τηλεφορτώσετε κανονικά όλα τα κανάλια, τόσο τα δορυφορικά, όσο και τα επίγεια, αρκεί για κάθε σάρωση να επιλέξετε το αντίστοιχο tuner.

Συμπεράσματα

Ο Amiko A5 Combo, πραγματικά προσφέρει τα πάντα σε μία συσκευή, καθώς είναι 4K Android TV box, 4Κ Combo δέκτης Sat/Ter, IPTV box, 4Κ Enigma 2 δέκτης, Media Player, συσκευή Netflix και πολλά άλλα και όλα αυτά επώνυμα από την Amiko με online αναβαθμίσεις. Προτείνεται!

Info: ASTRASAT, τηλ.: 2310-784232/782251, http://b2b.astrasat.gr