Fracarro D-Matrix-4S EVO

To headend DMatrix 4S EVO της Fracarro, έρχεται σε συμπαγή κατασκευή, εύκολο προγραμματισμό, οικονομική τιμή και μπορεί να κάνει πολλά.

Το D-Matrix 4S EVO είναι μία συμπαγής κεφαλή “όλα σε ένα”, με ενσωματωμένο τροφοδοτικό, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, η οποία προορίζεται για μεσαίες εγκαταστάσεις διανομής.
Το νέο headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T/DVB-C κατ’ επιλογή. Επίσης, από πλευράς των υπόλοιπων συνδέσεων, το D-Matrix 4S EVO διαθέτει 2 θύρες Common Interface, θύρα LAN, θύρα USB, μία έξοδο τύπου F, μία είσοδο Mix επίσης τύπου F, καθώς και είσοδο για το καλώδιο 220V.

Στη πρόσοψη έχουμε display και πλήκτρα ελέγχου για άμεσο προγραμματισμό της κεφαλής ακόμη και χωρίς υπολογιστή. Να σημειωθεί ότι το μέγεθος του headend (360x230x54mm) επιτρέπει την εγκατάστασή του και σε περιορισμένο χώρο.

Το headend μπορεί να προγραμματιστεί ιδιαίτερα εύκολα μέσω Web Interface, τόσο τοπικά, όσο και απομακρυσμένα μέσω internet, χωρίς την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού.

Δυνατότητες
Η κεφαλή με 4 ανεξάρτητα tuners DVB-S2, μπορεί να διαμορφώσει “ad hoc” προγράμματα HD ή SD σε 4 ψηφιακά multiplex διαθέσιμα στην έξοδο. Με τις δύο θύρες Common Interface, παρέχεται ελεύθερη επιλογή των εισόδων για την αποκωδικοποίηση κλειδωμένων προγραμμάτων, έτσι έχουμε ιδιαίτερη ευελιξία κατά τη σύνθεση των multiplex, ενώ οι 4 ψηφιακοί διαμορφωτές στην έξοδο, μπορούν να συντονιστούν ανά δύο σε διαδοχικά κανάλια, σε όλο το εύρος περιοχής και η διαμόρφωση επιλέγεται κατά τον προγραμματισμό της κεφαλής μεταξύ DVB-T ή DVB-C. Σχετικά με τα CAM, να αναφέρουμε τη λειτουργία FlexCAM, η οποία επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση προγραμμάτων από διαφορετικές εισόδους μέσω του ίδιου CAM module, μία λειτουργία που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την ύπαρξη δύο υποδοχών CI. Σαφώς, εάν επιθυμούμε μπορούμε να αντιστοιχίσουμε σε ένα CAM μία συγκεκριμένη είσοδο εκ των τεσσάρων διαθέσιμων, ωστόσο με τη λειτουργία FlexCAM, έχουμε πλήρη ελευθερία.
Επίσης, με τη λειτουργία AUTO SID REMAPPING, μπορούμε να αλλάξουμε σε πραγματικό χρόνο την λίστα των καναλιών που δίνουμε, χωρίς να απαιτείται ο επανασυντονισμός των τηλεοράσεων, ενώ η λειτουργία Automatic Recovery Procedure (ARP2.0), εγγυάται την συνεχή λειτουργία της υπηρεσίας, ακόμη και σε περιπτώσεις υπερχείλισης των bitrate. Σε αυτή την περίπτωση, αποφεύγουμε το ενοχλητικό “πάγωμα” των προγραμμάτων που έχουμε δώσει στο πακέτο εξόδου. Να αναφέρουμε ότι η θύρα USB είναι πολυλειτουργική, διότι επιτρέπει την αναπαραγωγή ταινιών καταχωρημένων σε στικάκι USB (πχ INFOCHANNEL), την ενημέρωση λογισμικού (firmware) και το ανέβασμα/κατέβασμα των ρυθμίσεων.

 

Λειτουργία – Προγραμματισμός – Δοκιμές

Κάθε είσοδος SAT είναι εφοδιασμένη με ένα LED κατάστασης, ανάλογα με το χρώμα. Έτσι, τα LEDs αποκτούν πράσινο χρώμα όταν έχουμε λήψη δορυφορικού transponder, πορτοκαλί όταν η τηλετροφοδοσία είναι απλώς ενεργή και σβηστό όταν ο δέκτης είναι ανενεργός. Επίσης, έχουμε κόκκινο χρώμα όταν υπάρχει πρόβλημα μέγιστης κατανάλωσης ρεύματος στα LNB. Κατά τη δοκιμή του D-Matrix 4S EVO, καταρχήν συνδέσαμε το headend με το τοπικό μας δίκτυο και από το πάνελ της πρόσοψης, ενεργοποιήσαμε εύκολα το DHCP προκειμένου να αποδοθεί διαθέσιμη IP την οποία μπορείτε να δείτε από την οθόνη πρόσοψης μέσω των πλήκτρων. Σαφώς μπορείτε να θέσετε και μία στατική IP, πάντα στα πλαίσια των παραμέτρων του τοπικού σας δικτύου. Στη συνέχεια με username admin και password 1234 κάναμε εισαγωγή στο Web Interface και τροφοδοτήσαμε τις 4 εισόδους με σήμα από τους δορυφόρους Eutelsat 3Β- 3.1E και Eurobird 9B-9E. Στην είσοδο 1 είχαμε τις 3 μοίρες, ενώ στις εισόδους 2,3,4 τις 9 μοίρες με τις εισόδους 3,4 να δέχονται σήμα από loop της εκάστοτε προηγούμενης. Να αναφέρουμε ότι στο Web Interface, μπορούμε να θέσουμε την κάθε είσοδο σαν αυτόνομη (connector) ή σαν loop της προηγούμενης, πχ την είσοδο 3 σαν loop της εισόδου 2. Στη συνέχεια θέσαμε τις παραμέτρους λήψης για κάθε είσοδο και συγκεκριμένα από τις 3.1 μοίρες ανατολικά, θέσαμε – ενδεικτικά για τις ανάγκες της δοκιμής – τη συχνότητα 12702 Η της Digea, ενώ στις εισόδους 2,3,4 θέσαμε 3 transponders του Eurobird 9B με loop. Επίσης, στην θύρα CAM 1, τοποθετήσαμε ένα Duolabs CI με τα κατάλληλα BISS κλειδιά και στις δοκιμές το συνδέσαμε τόσο αποκλειστικά με την είσοδο 1, δηλαδή με τον transponder 12702 της Digea, όσο και σε λειτουργία FlexCAM, προκειμένου να έχουμε αποκωδικοποίηση των αντίστοιχων καναλιών με απόλυτη επιτυχία και με τους δύο τρόπους. Να αναφέρουμε ότι με χρήση professional cam, επιτυγχάνουμε ταυτόχρονη αποκωδικοποίηση 4 ή 8 καναλιών, καλύπτοντας έτσι και τους 2 TP της Digea με ένα CAM.
Από την επιλογή programs, με drag and drop από αριστερά περνάμε τα κανάλια που θέλουμε να εισέλθουν σε κάθε ένα από τα 4 DVB-T mux εξόδου. Να τονίσουμε ότι μπορούμε να αναθέσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα από τις 4 εισόδους, σε οποιοδήποτε από τα 4 mux εξόδου. Στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχει overflow alarm σε περίπτωση που ξεπεράσουμε το όριο του bitrate που επιτρέπει η διαμόρφωση. Η εργοστασιακή τιμή του 64QAM με code rate 7/8 έχει αρκετό bandwidth και για κανάλια HD. Ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός, είναι ότι στον τομέα του digital mux, ο τεχνικός επεμβαίνει σε όλα, έτσι μπορεί να ορίσει νέο όνομα για κάθε κανάλι, όνομα provider, να περάσει ή να κόψει υπηρεσίες όπως EPG, teletext  και γενικά έχει το πλήρη έλεγχο του mux που δημιουργεί, κάτι που δεν το βλέπεις εύκολα σε τέτοιες μονάδες. Επίσης, όλες οι ρυθμίσεις συχνότητας γίνονται τόσο σε μορφή SAT-IF, όσο και πραγματικής συχνότητας δορυφόρου, ενώ η επιλογή συχνότητας των DVB-T mux, είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή MHz ή CH. Αυτό κάνει πολύ εύκολη την χρήση τη μονάδας από τον τεχνικό, ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις καλείται να μετατρέπει την συχνότητα του δορυφόρου σε SAT-IF και τον αριθμό του καναλιού σε MHz για να πραγματοποιήσει ρυθμίσεις. Να αναφέρουμε επίσης, ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε τη στάθμη εξόδου του κάθε DVB-T mux μέχρι 95 dBμV. Από πλευράς ποιότητας εκπομπής είχαμε άριστα αποτελέσματα στα 4 mux που διαμορφώσαμε στα κανάλια 24,25 και 32,34, τόσο από πλευράς MER, όσο και από πλευράς BER.

Η γνώμη μας
Το headend D-Matrix 4S EVO της Fracarro, παρέχει μία ποιοτική, οικονομική και «συμπαγή» λύση για τη διανομή καναλιών από 4 δορυφόρους κι ένα video playback από USB stick σε 4 DVB-T multiplex με δυνατότητα χρήσης 2 CI , κορυφαία ευκολία και εκτεταμένη παραμετροποίηση !

Info: ASTRASAT, τηλ.: 2310-784232/782251, http://b2b.astrasat.gr